Η ασβεστοποιός τενοντίτιδα του ώμου είναι μια πάθηση που χαρακτηρίζεται από εναπόθεση αλάτων (φωσφορικού) ασβεστίου (κρύσταλλοι υδροξυαπατίτη) στους τένοντες του στροφικού πετάλου του ώμου (πιο συχνά στον τένοντα του υπερακανθίου).

Η αιτιολογία της πάθησης αυτής δεν είναι γνωστή. Η επικρατέστερη θεωρία είναι ότι οφείλεται σε επαναλαμβανόμενους μικροτραυματισμούς των τενόντων του στροφικού πετάλου του ώμου (κυρίως του υπερακανθίου). Κατά συνέπεια οι τένοντες διογκώνονται και η πίεση και προστριβή τους στον υπακρωμιακό χώρο αυξάνονται. Αυτή η αυξημένη τριβή των τενόντων οδηγεί σε περαιτέρω εναπόθεση αλάτων ασβεστίου και ακόμα μεγαλύτερη πάχυνση των τενόντων. Συχνότερες αιτίες (παράγοντες κινδύνου) για ασβεστοποιό τενοντίτιδα ώμου είναι:

  • Σύνδρομο υπακρωμιακής προστριβής ώμου
  • Υπέρχρηση του ώμου,
  • Σακχαρώδης διαβήτης,
  • Θυρεοειδοπάθεια.

Η κατάσταση αυτή εμφανίζεται συνήθως σε ενήλικες 30-60 ετών και προσβάλλει περισσότερο τις γυναίκες. Εμφανίζεται συχνότερα σε άτομα που πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη ή θυροειδοπάθεια.

Συμπτώματα: Συνήθως δεν προκαλεί ιδιαίτερα συμπτώματα, ενώ οι ασθενείς μπορεί να αναφέρουν μια χρόνια ενόχληση στον ώμο. Σε περιόδους κρίσης ο πόνος εμφανίζεται ξαφνικά μέσα σε λίγες ώρες (ειδικά κατά τη διάρκεια της νύχτας που αφυπνίζει τον ασθενή) και είναι πολύ έντονος. Ο πόνος επιδεινώνεται με την άρση του άνω άκρου και ο ασθενής δεν μπορεί να εκτελέσει κινήσεις του ώμου.

Διάγνωση: Γίνεται με τη λήψη του ιστορικού και την κλινική εξέταση και επιβεβαιώνεται με τον ακτινολογικό έλεγχο. Η μαγνητική τομογραφία γίνεται ορισμένες φορές για την εκτίμηση της κατάστασης των μυών και τενόντων του στροφικού πετάλου και την ανεύρεση τυχόν συνοδών βλαβών.

Η θεραπεία της περιλαμβάνει αρχικά τη γρήγορη ανακούφιση από τα συμπτώματα που επιτυγχάνεται με ανάπαυση, χορήγηση μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών, παγοθεραπεία, τοπικές εγχύσεις κορτιζόνης με τοπικό αναισθητικό,   καθώς και ειδικό πρόγραμμα φυσικοθεραπείας (όπως κρουστικοί υπέρηχοι - shockwave therapy). Επιπλέον, μπορεί να γίνει έκπλυση του υπακρωμιακού χώρου με φυσιολογικό ορό (Barbotage) υπό καθοδήγηση υπερήχων.

Σε ένα ποσοστό ασθενών (15%) οι κρίσεις είναι επαναλαμβανόμενες και υποτροπιάζουν παρά όλα τα παραπάνω συντηρητικά μέτρα. Σε αυτές τις περιπτώσεις συνιστάται η αρθροσκόπηση του ώμου, κατά την οποία γίνεται αφαίρεση του ασβεστώματος καθώς και καθαρισμός του υπακρωμιακού χώρου.

Ο κ. Απόστολος Προδρομίδης έχει εξειδικευτεί σε όλο το φάσμα των Αθλητικών Κακώσεων και την αντιμετώπιση τους σε μεγάλα πιστοποιημένα Κέντρα Εξειδίκευσης στη Μεγάλη Βρετανία ολοκληρώνοντας κλινικές μετεκπαιδεύσεις/εξειδικεύσεις και πραγματοποιώντας πολυάριθμες χειρουργικές επεμβάσεις για αθλητικές κακώσεις. Επισκεφθείτε τον εξειδικευμένο  στις αθλητικές κακώσεις κ. Προδρομίδη Απόστολο για τη σωστή αντιμετώπιση του προβλήματος σας.

Επικοινωνήστε άμεσα με τον εξειδικευμένο Ορθοπαιδικό Χειρουργό κ. Προδρομίδη Απόστολο για εξατομικευμένη λύση στο πρόβλημα σας.