Το σκαφοειδές του καρπού είναι ένα από τα 8 οστάρια του καρπού. Το κάταγμα σκαφοειδούς είναι το συχνότερο κάταγμα των οσταρίων του καρπού (90%). Συνήθως, συμβαίνει σε νέους ενήλικες (20-30 ετών) μετά από βίαιη υπερέκταση του καρπού, που συμβαίνει κατά την πτώση στο έδαφος και τη στήριξη στο πάσχον χέρι με την παλάμη.

Ακτινολογικά, οι ειδικές ακτινογραφίες απεικόνισης του σκαφοειδούς συνήθως αρκούν για τη διάγνωση, αλλά εάν χρειασθεί, διενεργείται αξονική ή μαγνητική τομογραφία.

Τα κατάγματα του σκαφοειδούς αντιμετωπίζονται συντηρητικά ή χειρουργικά. Λόγω της ιδιαίτερης αιμάτωσης που έχει το σκαφοειδές, η πώρωση ενός κατάγματος σκαφοειδούς μπορεί ναι είναι πιο δύσκολη ή καθυστερημένη.

ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Συντηρητική θεραπεία: περιλαμβάνει την εφαρμογή γύψου ή νάρθηκα και συνιστάται στα απαρεκτόπιστα κατάγματα, ρωγμώδη κατάγματα, και στα αποσπαστικά κατάγματα.

Χειρουργική θεραπεία: συνιστάται σε κατάγματα με παρεκτόπιση. Τα τελευταία χρόνια προκρίνεται η διαδερμική οστεοσύνθεση των καταγμάτων σκαφοειδούς. Αυτή είναι μια ελάχιστα επεμβατική τεχνική κατά την οποία εισάγεται διαδερμικά μία βίδα που σταθεροποιεί το κάταγμα προκαλώντας και βοηθάει στη γρήγορη πώρωσή του.

Ο κ. Απόστολος Προδρομίδης έχει εξειδικευτεί στην Τραυματολογία και στην αντιμετώπιση όλων των καταγμάτων άνω και κάτω άκρου σε 2 μεγάλα Κέντρα Τραύματος (Major Trauma Centres) στη Μεγάλη Βρετανία (Liverpool University Hospital και Leeds General Infirmary) ολοκληρώνοντας 2 κλινικές μετεκπαιδεύσεις/εξειδικεύσεις και πραγματοποιώντας πολυάριθμες χειρουργικές επεμβάσεις καταγμάτων. Επισκεφθείτε τον ειδικό στην αντιμετώπιση καταγμάτων κ. Προδρομίδη Απόστολο για τη σωστή αντιμετώπιση της κάκωσης σας.